Før koret i det hele tatt har åpnet munnen for å synge, har publikum gjort seg opp en mening – bare basert på måten de går inn på scena.

 

For et par helger sia var jeg på kor-NM 2017 i Trondheim, og kikka på noen av deltagerne der. Det var mange spennende og imponerende nummer. Men det var et par ting jeg tenkte på som de kunne gjort for å gjøre det enda bedre.

En av tingene er å øve på hvordan de går opp og ned på scena. Og hva skal de øve på? Her er noen tips:

 

1: Gå med selvtillit

 

Når korsangerne ser usikre og nervøse ut i måten de kommer inn på scena på, gjør det at vi som sitter i publikum får følelsen av at de er usikre og ustødige som kor – og musikalsk.

 

Mange av korsangerne som kom inn på scena så usikre og nervøse ut i måten de beveget seg på. Ustødige skritt, usikre på hvor de skulle plassere seg og hvordan de skulle stå. De klatret forsiktig opp på kor-trappene og balanserte bortover, redde for å falle ned.

Dette gjør at korsangerne ser usikre og nervøse ut, og at vi som sitter i publikum får følelsen av at de er usikre og ustødige som kor – og musikalsk.

Hvis korene øver på hvordan de går inn og ut på scena kan de gjøre entreen sin mye bedre. Øv på å gå med selvtillit: stødige og sikre skritt, rett og rak holdning med brystet høyt hevet, vit hvor dere skal gå. Dersom koret bruker noen minutter på øvelsene og  i konsertlokalet på å øve på dette, vil det ha stor effekt på hvordan publikum oppfatter dere – helt fra starten av.

 

2: Vær kjappe inn og ut på scena

 

Ved å springe ut på scena tilfører dere energi til publikum. Dere må selvsagt bruke mer energi på å springe enn å gå – og den energien smitter over på publikum!

 

På kor-NM ble korene introdusert av en konferansier, før de kom inn på scena, fremførte en tre-fire sanger, og deretter gikk av scena igjen.

Korene kunne med fordel ha vært kjappere både inn og ut på scena. Vi i publikum ga dem nemlig applaus både når de kom inn og når de gikk ut, men fordi de brukte så lang tid, var «klappe-energien» vår brukt opp før de var ferdige med å gå. Vi følte oss egentlig ferdige med klappe, men fortsatte applausen av høflighet.

I teaterverdenen er skuespillere ofte gode på raske innganger og utganger. De springer ut på scena for å ta imot applaus, og springer ut igjen. Det som skjer da er at de tilfører energi til publikum. De må selvsagt bruke mer energi på å springe enn å gå – og den energien smitter over på publikum! Vi som sitter i publikum får også en opplevelse av at de er så ivrige etter å møte oss at de må springe ut.

Kanskje er det en idé for noen kor å rett og slett springe ut på scena? Det fyller publikum med energi og entusiasme, og passer særlig godt hvis man skal fremføre et energisk repertoar!

 

3: Redd for løpe-støy? Bruk møbelknotter under skoa!

Noen korsangere vil kvie seg for å springe eller gå hurtig, fordi det kan lage mye lyd. Særlig hvis scena er oppbygd med hulrom under, eller de har på seg fin-skoa med klikk-klakk-lyd. Dermed lister de seg forsiktig fram for å ikke bråke, med den effekt at de ser usikre og nervøse ut.

Et enkelt tips er å feste møbelknotter av filt under skoa, eller under hælen. Da bråker det ikke så fælt, og du slipper å tenke på at du ikke skal lage lyd.

 

Oppsummering: Øv på hvordan dere går inn og ut på scena

Så, oppsummert: Dette er tre ting dere kan gjøre for at koret ditt skal gi publikum et godt inntrykk helt fra starten av:

 

  1. Øv på å gå med selvtillit
  2. Øv på å gå raskt
  3. Fest møbelknotter under skoa hvis du er redd for springe-støy

 

Se live-videoen

Se live-videoen fra Facebook, der jeg snakker om kor-NM 2017, og hvordan korene kan forbedre prestasjonen sin med hvordan de går opp og ned på scena:

 

Vil du ha hjelp til hvordan ditt kor kan få bedre kontakt med publikum?  Ta kontakt. Jeg er her for å hjelpe deg! :)

av Kaja Marie Berta Sofie Løvdal
Sceneinstruktør og konsertdesigner

Flere artikler

Din unike stil på scena

Din unike stil på scena

Når jeg instruerer musikere og artister i sceneferdigheter, er det siste jeg vil å gjøre dem til identiske sceneroboter.

Konsertforestillinga «En reise mot håp»

Konsertforestillinga «En reise mot håp»

Noen ganger får jeg lov til å jobbe med prosjekter som virkelig setter seg. Som etterlater spor – hos meg, og hos publikum. Konsertforestillinga «En reise mot håp» er et sånt prosjekt, som jeg blir glad, stolt og takknemlig av å tenke på.   Forestillinga...

Hva slags låter bør du starte konserten med?

Hva slags låter bør du starte konserten med?

Konserten er i gang, du spiller musikken din, og føler at den tar tak i deg. Men av en eller annen grunn tar den ikke helt tak i publikum, du når ikke helt gjennom. Hvordan bør du starte konserten for å få publikum om bord?

Ikke bruk opp kruttet på første låt

Ikke bruk opp kruttet på første låt

Du står backstage og smugkikker ut i rommet der publikum småprater mens de venter på at konserten skal begynne. Bakerst i rommet står noen viktige folk i bransjen som du har invitert. Dette er sjansen dere har venta på, nå skal dere virkelig vise dem hva dere er gode for!

Pin It on Pinterest

Share This