Før koret i det hele tatt har åpnet munnen for å synge, har publikum gjort seg opp en mening – bare basert på måten de går inn på scena.
For et par helger sia var jeg på kor-NM 2017 i Trondheim, og kikka på noen av deltagerne der. Det var mange spennende og imponerende nummer. Men det var et par ting jeg tenkte på som de kunne gjort for å gjøre det enda bedre.
En av tingene er å øve på hvordan de går opp og ned på scena. Og hva skal de øve på? Her er noen tips:
1: Gå med selvtillit
Når korsangerne ser usikre og nervøse ut i måten de kommer inn på scena på, gjør det at vi som sitter i publikum får følelsen av at de er usikre og ustødige som kor – og musikalsk.
Mange av korsangerne som kom inn på scena så usikre og nervøse ut i måten de beveget seg på. Ustødige skritt, usikre på hvor de skulle plassere seg og hvordan de skulle stå. De klatret forsiktig opp på kor-trappene og balanserte bortover, redde for å falle ned.
Dette gjør at korsangerne ser usikre og nervøse ut, og at vi som sitter i publikum får følelsen av at de er usikre og ustødige som kor – og musikalsk.
Hvis korene øver på hvordan de går inn og ut på scena kan de gjøre entreen sin mye bedre. Øv på å gå med selvtillit: stødige og sikre skritt, rett og rak holdning med brystet høyt hevet, vit hvor dere skal gå. Dersom koret bruker noen minutter på øvelsene og i konsertlokalet på å øve på dette, vil det ha stor effekt på hvordan publikum oppfatter dere – helt fra starten av.
2: Vær kjappe inn og ut på scena
Ved å springe ut på scena tilfører dere energi til publikum. Dere må selvsagt bruke mer energi på å springe enn å gå – og den energien smitter over på publikum!
På kor-NM ble korene introdusert av en konferansier, før de kom inn på scena, fremførte en tre-fire sanger, og deretter gikk av scena igjen.
Korene kunne med fordel ha vært kjappere både inn og ut på scena. Vi i publikum ga dem nemlig applaus både når de kom inn og når de gikk ut, men fordi de brukte så lang tid, var «klappe-energien» vår brukt opp før de var ferdige med å gå. Vi følte oss egentlig ferdige med klappe, men fortsatte applausen av høflighet.
I teaterverdenen er skuespillere ofte gode på raske innganger og utganger. De springer ut på scena for å ta imot applaus, og springer ut igjen. Det som skjer da er at de tilfører energi til publikum. De må selvsagt bruke mer energi på å springe enn å gå – og den energien smitter over på publikum! Vi som sitter i publikum får også en opplevelse av at de er så ivrige etter å møte oss at de må springe ut.
Kanskje er det en idé for noen kor å rett og slett springe ut på scena? Det fyller publikum med energi og entusiasme, og passer særlig godt hvis man skal fremføre et energisk repertoar!
3: Redd for løpe-støy? Bruk møbelknotter under skoa!
Noen korsangere vil kvie seg for å springe eller gå hurtig, fordi det kan lage mye lyd. Særlig hvis scena er oppbygd med hulrom under, eller de har på seg fin-skoa med klikk-klakk-lyd. Dermed lister de seg forsiktig fram for å ikke bråke, med den effekt at de ser usikre og nervøse ut.
Et enkelt tips er å feste møbelknotter av filt under skoa, eller under hælen. Da bråker det ikke så fælt, og du slipper å tenke på at du ikke skal lage lyd.
Oppsummering: Øv på hvordan dere går inn og ut på scena
Så, oppsummert: Dette er tre ting dere kan gjøre for at koret ditt skal gi publikum et godt inntrykk helt fra starten av:
- Øv på å gå med selvtillit
- Øv på å gå raskt
- Fest møbelknotter under skoa hvis du er redd for springe-støy
Se live-videoen
Se live-videoen fra Facebook, der jeg snakker om kor-NM 2017, og hvordan korene kan forbedre prestasjonen sin med hvordan de går opp og ned på scena:
Vil du ha hjelp til hvordan ditt kor kan få bedre kontakt med publikum? Ta kontakt. Jeg er her for å hjelpe deg! :)

av Kaja Marie Berta Sofie Løvdal
Sceneinstruktør og konsertdesigner
Flere artikler

Din unike stil på scena
Når jeg instruerer musikere og artister i sceneferdigheter, er det siste jeg vil å gjøre dem til identiske sceneroboter.

Konsertforestillinga «En reise mot håp»
Noen ganger får jeg lov til å jobbe med prosjekter som virkelig setter seg. Som etterlater spor – hos meg, og hos publikum. Konsertforestillinga «En reise mot håp» er et sånt prosjekt, som jeg blir glad, stolt og takknemlig av å tenke på. Forestillinga...

Musikkformidling for live-musikere – i hvilken sjanger?
Skal en singer-songwriter gjøre det samme på scena som en pop-artist? Er musikkformidling det samme for en jazz-pianist som for en metal-gitarist?

Hva slags låter bør du starte konserten med?
Konserten er i gang, du spiller musikken din, og føler at den tar tak i deg. Men av en eller annen grunn tar den ikke helt tak i publikum, du når ikke helt gjennom. Hvordan bør du starte konserten for å få publikum om bord?

Ikke bruk opp kruttet på første låt
Du står backstage og smugkikker ut i rommet der publikum småprater mens de venter på at konserten skal begynne. Bakerst i rommet står noen viktige folk i bransjen som du har invitert. Dette er sjansen dere har venta på, nå skal dere virkelig vise dem hva dere er gode for!