Kroppsholdninga di sier mye om deg. På få sekunder styrer den hvordan andre oppfatter deg. Den forteller hvordan du føler deg og hva du tenker. Og som musiker på scena er den med på å sette stemninga i rommet.

Fra vi mennesker er helt små, og før vi har lært oss å snakke, har vi nemlig lært oss å tyde ansiktsuttrykk, kroppsspråk og holdning. Du kan se på lang lei om en person er nedfor og trist, eller glad og selvsikker, kun ved å se på holdninga.

 

Kroppsspråk – det språket vi forstår best

Publikum speiler og opplever følelsene musikerne på scena utstråler. Det er slik vi mennesker er skapt. Vi føler glede når vi ser noen le, og vi føler sorg og tristhet når vi ser noen gråte. Kroppsspråket er det språket vi kan best, med umiddelbar tilgang til å forstå og oppleve følelsene til den personen vi kommuniserer med. Ser vi noen som uttrykker lav selvtillit og utrygghet gjennom dårlig holdning, vil vi også selv kjenne på de samme ekle og utrygge følelsene.

 

Når DU ser trygg og avslappa ut vil PUBLIKUM føle seg trygge og avslappa.

God holdning er jobben din

Det er derfor det er så viktig med god holdning når du står på scena. Da er jobben din å utstråle trygghet og selvsikkerhet, med rak rygg, høy panne og lave skuldre. Det vil få publikum til å slappe av – de får tiltro til at du har det som skal til for å lede dem gjennom kvelden. Når DU ser trygg og avslappa ut vil PUBLIKUM føle seg trygge og avslappa. Dermed er de klare for å ta imot, lytte og hengi seg til musikken du spiller for dem.

 

Dårlig holdning kan være en dårlig vane

Noen av oss har en holdning som ikke stemmer overens med den vi er eller slik vi faktisk føler oss. Lutende skuldre uttrykker utrygghet og nedstemthet, men det kan også rett og slett bare komme av dårlige vaner, utrente eller stramme muskler. Like fullt vil publikum oppfatte lut holdning som dårlig selvtillit og nervøsitet. Helt ubevisst vil det distrahere dem bort fra musikken og få dem til å føle seg utilpasse. Det vil hindre dem i å slappe ordentlig av og lytte til musikken.

Er du en av dem som sliter med dårlig holdning vil du komme til å merke forskjellen i responsen fra publikum når opparbeider bedre holdning. Det tar tid, krever innsats, bevissthet og trening, men det er SÅ verdt det! Hvis du allerede har god holdning er det viktig å være bevisst på å vedlikeholde den, slik at du ikke glir inn i dårlige vaner.

 

Trening hjelper

Sterke muskler mellom skuldrerbladene vil rette opp holdninga di. For å trene opp disse musklene vil typiske “roøvelser” være effektivt, – men her er det mange treningseksperter som har mye bedre tips å komme med enn meg. Søk på nett, eller spør de som jobber (eller ofte trener) på treningssenteret ditt.

Stramme muskler i brystregionen er en annen typisk årsak til dårlig holdning. En enkel øvelse for å strekke ut brystmusklene er å tøye ut daglig mot en vegg, med armen bak deg og håndflaten mot veggen. Men spør også ekspertene om tips her, de er sikkert flinkere til å forklare!

 

Hjernen kan ha blitt så vant til at lutende holdning er “normalstillingen”, at god holdning vil oppleves som overdrevet og “feil”.

Dagens utfordring

Mens du øver på musikken din idag, vil jeg at du skal stoppe opp flere ganger underveis, og legge merke til hvordan holdninga di er. Er du rett i ryggen, er skuldrene avslappa? Er hodet pent stablet på toppen av ryggsøyla? Det kan være lurt å ta bilde eller filme deg selv for å se om du faktisk er så rett i ryggen som du tror. Ofte kan hjernen lure oss til å tro at vi er rette, når vi faktisk er framoverbøyde. Den kan ha blitt så vant til at lutende er “normalstillingen”, at god holdning vil oppleves som overdrevet og “feil”.

Korriger. Ikke tillat deg selv å øve inn dårlig holdning. For det setter seg i muskelhukommelsen din, som alt annet.

 

Hjelp fra en venn

Avtal med en i bandet ditt, eller med en venn hvis du spiller solo, at dere minner hverandre på å rette dere opp i ryggen. Etterhvert vil musklene blir sterkere, huske hva som er riktig, og gjøre det av seg selv, slik at du slipper å tenke på det. Og publikum vil bli mer avslappa og hengivne.

Gjør det som skal til for å kultivere og vedlikeholde god holdning  – enten det er trening av ryggmuskler, uttøyning av brystmuskler, eller å øve opp nye vaner. Publikum vil takke deg for det!

av Kaja Marie Berta Sofie Løvdal
Sceneinstruktør og konsertdesigner

 

Flere artikler

3 tips til hvordan korsangere går opp og ned på scena

3 tips til hvordan korsangere går opp og ned på scena

Før koret i det hele tatt har åpnet munnen for å synge, har publikum gjort seg opp en mening – bare basert på måten de går inn på scena. Her er tre tips til hvordan dere kan gi et godt inntrykk – fra starten av!

Din unike stil på scena

Din unike stil på scena

Når jeg instruerer musikere og artister i sceneferdigheter, er det siste jeg vil å gjøre dem til identiske sceneroboter.

Konsertforestillinga «En reise mot håp»

Konsertforestillinga «En reise mot håp»

Noen ganger får jeg lov til å jobbe med prosjekter som virkelig setter seg. Som etterlater spor – hos meg, og hos publikum. Konsertforestillinga «En reise mot håp» er et sånt prosjekt, som jeg blir glad, stolt og takknemlig av å tenke på.   Forestillinga...

Hva slags låter bør du starte konserten med?

Hva slags låter bør du starte konserten med?

Konserten er i gang, du spiller musikken din, og føler at den tar tak i deg. Men av en eller annen grunn tar den ikke helt tak i publikum, du når ikke helt gjennom. Hvordan bør du starte konserten for å få publikum om bord?

Ikke bruk opp kruttet på første låt

Ikke bruk opp kruttet på første låt

Du står backstage og smugkikker ut i rommet der publikum småprater mens de venter på at konserten skal begynne. Bakerst i rommet står noen viktige folk i bransjen som du har invitert. Dette er sjansen dere har venta på, nå skal dere virkelig vise dem hva dere er gode for!

Vis folkeskikk på scena

Vis folkeskikk på scena

Å formidle musikk handler om kommunikasjon. Om å få kontakt med et annet menneske. Ønsker du større publikum og flere fans? – Vær høflig på scena!

Pin It on Pinterest

Share This