Å formidle musikk handler om kommunikasjon. Om å få kontakt med et annet menneske. Ønsker du større publikum og flere fans? – Vær høflig på scena!

Når du møter en person for første gang er det vanlig at du hilser og tar henne i handa. Du ser henne inn i øynene, lytter interessert når hun sier navnet sitt og forteller om seg selv. Du stiller spørsmål og viser at du er interessert. Oppmerksomheten er rettet mot henne: øyekontakt, ansikt og kropp vendt mot den andre personen, åpent og inviterende kroppsspråk. På samme måte viser den andre personen oppmerksomhet mot deg, og god kontakt oppstår.

 

En opplevelse de ønsker mer av

Dersom den andre personen derimot overser deg, lar være å hilse, unngår øyekontakt, ikke lytter når du forteller navnet ditt, snur seg bort, eller stadig flakker med blikket rundt i rommet etter mer interessante (eller inflytelsesrike) personer å snakke med enn deg – hvordan ville du følt det? Jeg vet at jeg ville fått en ekkel følelse i magen, følt meg avvist, ubetydelig og oversett. Ingen god opplevelse – ingenting jeg ville ønsket meg mer av. Hadde denne personen senere invitert meg på fest, ville jeg sannsynligvis ikke kommet.

 

Vis publikum at du bryr deg

De fleste vil være enige i at slik oppførsel er uhøflig, – det er ikke er slik man ønsker å møte andre mennesker. Likevel er det denne følelsen mange musikere gir publikum når de står på scenen. De er ikke oppmerksomme mot publikum, unngår blikkontakt, lytter ikke til publikums applaus, snur seg bort, og virker mest opptatt av seg selv, musikken sin og medmusikerne sine. Publikum sitter igjen med en følelse av å være oversett, uviktige og uønskede. Det oppsto ingen kontakt. Publikum kunne like gjerne brukt kvelden sin et annet sted, det føltes ikke som det spilte noen rolle for musikerne som opptrådte.

 

De samme reglene for folkeskikk og god kommunikasjon gjelder på scenen som ellers.

 

Kommunikasjon er det samme – både på og av scena

Mange glemmer vanlig høflighet når de står på scenen. Men de samme reglene for folkeskikk og god kommunikasjon gjelder på scenen som ellers. Dersom du ønsker et større publikum og flere fans – vær høflig, se publikum inn i øynene, lytt, og vis at du setter pris på at de er der. Det gir publikum en god opplevelse, de slapper av og lytter bedre til musikken og budskapet ditt. Og de kommer tilbake på neste konsert – sammen med en venn som de ønsker å dele den gode opplevelsen med!

av Kaja Marie Berta Sofie Løvdal

Sceneinstruktør og konsertdesigner

Flere artikler

3 tips til hvordan korsangere går opp og ned på scena

3 tips til hvordan korsangere går opp og ned på scena

Før koret i det hele tatt har åpnet munnen for å synge, har publikum gjort seg opp en mening – bare basert på måten de går inn på scena. Her er tre tips til hvordan dere kan gi et godt inntrykk – fra starten av!

Din unike stil på scena

Din unike stil på scena

Når jeg instruerer musikere og artister i sceneferdigheter, er det siste jeg vil å gjøre dem til identiske sceneroboter.

Konsertforestillinga «En reise mot håp»

Konsertforestillinga «En reise mot håp»

Noen ganger får jeg lov til å jobbe med prosjekter som virkelig setter seg. Som etterlater spor – hos meg, og hos publikum. Konsertforestillinga «En reise mot håp» er et sånt prosjekt, som jeg blir glad, stolt og takknemlig av å tenke på.   Forestillinga...

Hva slags låter bør du starte konserten med?

Hva slags låter bør du starte konserten med?

Konserten er i gang, du spiller musikken din, og føler at den tar tak i deg. Men av en eller annen grunn tar den ikke helt tak i publikum, du når ikke helt gjennom. Hvordan bør du starte konserten for å få publikum om bord?

Ikke bruk opp kruttet på første låt

Ikke bruk opp kruttet på første låt

Du står backstage og smugkikker ut i rommet der publikum småprater mens de venter på at konserten skal begynne. Bakerst i rommet står noen viktige folk i bransjen som du har invitert. Dette er sjansen dere har venta på, nå skal dere virkelig vise dem hva dere er gode for!

Få publikum i god stemning med god holdning

Få publikum i god stemning med god holdning

Holdinga di – hvordan du bærer kroppen din – sier mye om deg. På få sekunder styrer den hvordan andre oppfatter deg. Den forteller hvordan du føler deg og hva du tenker. Og som musiker på scena er den med på å sette stemninga i rommet.

Pin It on Pinterest

Share This