Konserten er i gang, du spiller musikken din, og føler at den tar tak i deg. Men av en eller annen grunn tar den ikke helt tak i publikum, du når ikke helt gjennom. Hvordan bør du starte konserten for å få publikum om bord?

 

I en tidligere artikkel skrev jeg at du ikke bør bruke opp kruttet på første låt, for da kan det bare gå en vei etterpå – og det er nedover. (Les mer om det her.)

Her er en annen – og like viktig – grunn til at du ikke bør starte konserten med det beste du har på lager: Publikum lytter faktisk ikke ordentlig til musikken før etter et par låter.

Distré rundt konsertstart

Idet konserten starter har de fleste i publikum nemlig mange andre tanker svirrende rundt i hodet sitt: “Hvor er vennene mine? Skal jeg kjøpe meg noe å drikke? Er det bedre plasser lenger fram?” De trenger rett og slett litt tid på seg før de klarer å samle oppmerksomheten sin fullt og helt om deg og musikken din.

 

Ikke sløs bort en av de beste låtene dine i starten, når publikum ikke lytter 100% fokusert!

 

Mest opptatt av hvem du er

I starten er publikum også mer opptatt av hvem som står på scenen, enn av å virkelig lytte til musikken. “Hva er dette slags folk? Har jeg sett dem før? Liker jeg dem, liker jeg dem ikke?” Det er derfor den personlige kommunikasjonen er så viktig i starten. Det er her du gjør deg selv kjent for publikum, og gir dem tid til å bli fortrolige med deg.

Jeg vet at mange ikke liker å høre dette, for “det handler jo om musikken, og ikke om meg som person!”. Men det er slik vi mennesker fungerer. Publikum trenger å få svar på hvem, før de er klare til å ta imot hva (musikken din).

Og siden publikum uansett ikke lytter 100% fokusert i starten, trenger du ikke sløse bort en av de beste sangene dine her. Joda, jeg vet – alle låtene dine er supre! :) Jeg mener selvfølgelig ikke at du skal spille en dårlig låt. Men spill heller en sang som lar deg være utadvendt og kontaktsøkende, enn en som viser fram hvor fantastiske skills du har!

 

Velg en utadvendt og lettfordøyelig låt i starten

Starten av konserten bør være som når du hilser på en person for første gang. Hvis du er for voldsom og intens (bakoversveis-låta) trekker de seg unna. Er du for innadvendt og stille, tenker de at du helst vil være i fred. Er du alt for dyp og personlig med en gang (hjerte-smerte-låta) får de info-overload og mister interessen. (Hvordan reagerer du hvis en du akkurat har hilst på begynner å legge ut om all sin kjærlighetssorg og indre konflikter?)

 

De første par låtene i settet ditt bør ha medium energi og tempo, være musikalsk lett fordøyelige, med utadvendt tekst og framføring.

 

Nei, et hyggelig første-møte er akkurat passe energisk, lett og jovialt, utadvendt, vennlig og imøtekommende. Og slik vil du at de første par låtene i settet ditt skal være også: medium energi og tempo, lett fordøyelig musikalsk, utadvendt tekst og framføring. (Husk at konserten er ditt univers – medium energi, tempo, osv. i forhold til de andre låtene dine.)

Etter et par slike låter er publikum klare for å virkelig lytte til musikken din. Nå, som de har blitt kjent med deg og fått tillit til deg, er de klare for at du kan ta dem med på en ekspedisjon til både høydene og dybdene i musikken din.

Bon voyage!

av Kaja Marie Berta Sofie Løvdal

Sceneinstruktør og konsertdesigner

Flere artikler

3 tips til hvordan korsangere går opp og ned på scena

3 tips til hvordan korsangere går opp og ned på scena

Før koret i det hele tatt har åpnet munnen for å synge, har publikum gjort seg opp en mening – bare basert på måten de går inn på scena. Her er tre tips til hvordan dere kan gi et godt inntrykk – fra starten av!

Din unike stil på scena

Din unike stil på scena

Når jeg instruerer musikere og artister i sceneferdigheter, er det siste jeg vil å gjøre dem til identiske sceneroboter.

Konsertforestillinga «En reise mot håp»

Konsertforestillinga «En reise mot håp»

Noen ganger får jeg lov til å jobbe med prosjekter som virkelig setter seg. Som etterlater spor – hos meg, og hos publikum. Konsertforestillinga «En reise mot håp» er et sånt prosjekt, som jeg blir glad, stolt og takknemlig av å tenke på.   Forestillinga...

Ikke bruk opp kruttet på første låt

Ikke bruk opp kruttet på første låt

Du står backstage og smugkikker ut i rommet der publikum småprater mens de venter på at konserten skal begynne. Bakerst i rommet står noen viktige folk i bransjen som du har invitert. Dette er sjansen dere har venta på, nå skal dere virkelig vise dem hva dere er gode for!

Få publikum i god stemning med god holdning

Få publikum i god stemning med god holdning

Holdinga di – hvordan du bærer kroppen din – sier mye om deg. På få sekunder styrer den hvordan andre oppfatter deg. Den forteller hvordan du føler deg og hva du tenker. Og som musiker på scena er den med på å sette stemninga i rommet.

Vis folkeskikk på scena

Vis folkeskikk på scena

Å formidle musikk handler om kommunikasjon. Om å få kontakt med et annet menneske. Ønsker du større publikum og flere fans? – Vær høflig på scena!

Pin It on Pinterest

Share This