Dagen er kommet, scena er rigga. Du står backstage og smugkikker ut i rommet der publikum småprater mens de venter på at konserten skal begynne. Bakerst i rommet står noen viktige folk i bransjen som du har invitert. Dette er sjansen dere har venta på, nå skal dere virkelig vise dem hva dere er gode for!

 

Bam! Dere setter i gang med den beste låta dere har på lager, den tighteste, mest avanserte, med mest energi og trøkk. “Vi må jo fange oppmerksomheta fra starten,” tenker dere.

Men publikum virker ikke fanga. De kikker nysgjerrig på dere gjennom første låt, men er liksom ikke helt med. Utover i settet prøver dere mer og mer febrilsk å holde energien oppe, men nå kommer låtene som ikke var like imponerende og energiske som den første låta. Publikum begynner å miste interessen, noen kikker på klokka. Det funker bare ikke helt som dere hadde tenkt. Hva skjedde?

 

Hvis dere starter konserten med den beste låta, kan dere bare gå en vei etter det. Og det er nedover.

 

Ikke bruk opp kruttet på første låt

En vanlig feil mange musikere gjør når de setter sammen setlista, er å starte med en låt som «gir dem bakoversveis fra starten av». Problemet er bare: hvordan tar dere det videre derfra? Hvis dere starter konserten med den beste låta, med mest energi og trøkk, kan dere bare gå en vei etter det, og det er nedover. Ikke bruk opp kruttet på første låt.

 

Låtene dine vurderes ut ifra de andre låtene i konserten din.

 

Konserten er et eget univers

Når du lager en konsert etablerer du ditt eget univers. Låtene dine vurderes ut ifra de andre låtene i konserten din. Ikke ut ifra låtene til bandet som spilte dagen før. Publikum hører musikken sammenlignet med det du allerede har spilt. Så hvis låtene utover i setlista er roligere, mindre tighte og med færre herlige riff enn låtene du starta med, så vil konserten oppleves nettopp slik: rolig, mindre tight.

 

De første par låtene setter normen

Hvis du derimot starter med et par låter med medium intensitet, trøkk og energi, og deretter spiller låter som både er mer energiske, og roligere enn de første, vil konserten oppleves mye mer variert for publikum. “De musikerne der hadde hadde jammen mange farger i maleskrinet sitt!”. Ut fra normen kan du imponere.

 

Start i middelsjiktet – bygg deretter opp og ned

Start konserten med et par låter i middelsjiktet, sammenlignet med de andre låtene dine. Låter som er lette å høre på, med medium tempo, utadvendt tekst og fremføring. Få publikum om bord og med på laget. Ikke tving dem, men inviter dem vennlig med, med noe lettfordøyelig. Deretter kan du bygge opp, bygge ned, overraske, utfordre og underholde.

 Lykke til!

– Kaja –

av Kaja Marie Berta Sofie Løvdal

Sceneinstruktør og konsertdesigner

Flere artikler

3 tips til hvordan korsangere går opp og ned på scena

3 tips til hvordan korsangere går opp og ned på scena

Før koret i det hele tatt har åpnet munnen for å synge, har publikum gjort seg opp en mening – bare basert på måten de går inn på scena. Her er tre tips til hvordan dere kan gi et godt inntrykk – fra starten av!

Din unike stil på scena

Din unike stil på scena

Når jeg instruerer musikere og artister i sceneferdigheter, er det siste jeg vil å gjøre dem til identiske sceneroboter.

Konsertforestillinga «En reise mot håp»

Konsertforestillinga «En reise mot håp»

Noen ganger får jeg lov til å jobbe med prosjekter som virkelig setter seg. Som etterlater spor – hos meg, og hos publikum. Konsertforestillinga «En reise mot håp» er et sånt prosjekt, som jeg blir glad, stolt og takknemlig av å tenke på.   Forestillinga...

Hva slags låter bør du starte konserten med?

Hva slags låter bør du starte konserten med?

Konserten er i gang, du spiller musikken din, og føler at den tar tak i deg. Men av en eller annen grunn tar den ikke helt tak i publikum, du når ikke helt gjennom. Hvordan bør du starte konserten for å få publikum om bord?

Få publikum i god stemning med god holdning

Få publikum i god stemning med god holdning

Holdinga di – hvordan du bærer kroppen din – sier mye om deg. På få sekunder styrer den hvordan andre oppfatter deg. Den forteller hvordan du føler deg og hva du tenker. Og som musiker på scena er den med på å sette stemninga i rommet.

Vis folkeskikk på scena

Vis folkeskikk på scena

Å formidle musikk handler om kommunikasjon. Om å få kontakt med et annet menneske. Ønsker du større publikum og flere fans? – Vær høflig på scena!

Pin It on Pinterest

Share This